āzijas virtuve

Āzijas virtuve un tās ēdienu gatavošanas metodes

Āzijas virtuve ir slavena ar tās daudzveidīgajiem ēdieniem, kas apbur garšas kārpiņas visā pasaulē. Āzijas virtuve piedāvā plašu kultūras un vēstures bagātību – no pikantiem karija ēdieniem līdz pikantām nūdelēm. Āzijas virtuvē izmantotās ēdienu gatavošanas metodes ir tikpat dažādas kā pašas sastāvdaļas, un katrai metodei ir svarīga nozīme ēdienu unikālo garšu un tekstūras izcelšanā. 

Neatkarīgi no tā, vai esat pieredzējis pavārs vai iesācējs, Āzijas virtuve ir kulinārijas piedzīvojums, kas noteikti iepriecinās garšas kārpiņas un paplašinās ēdienu gatavošanas prasmes. Šajā rakstā tiks pievērsta uzmanība Āzijas valstīs izplatītākajām ēdienu gatavošanas metodēm.

Ja Āzijas virtuve ir tā, ko vēlies iepazīt pēc iespējas vairāk, pašam eksperimentējot virtuvē, tad ieskaties daudzveidīgajā Āzijas virtuves piedāvājumā. Dažādi produkti par izdevīgām cenām atrodami ABRANDS.LV interneta veikalā kā arī ABRANDS Cash&Carry veikalos.

Āzijas virtuve – tās ēdienu gatavošanas metodes

Āzijas virtuvi raksturo visdažādākās ēdienu gatavošanas metodes, kas gadsimtiem ilgi ir pilnveidotas. Āzijas virtuves ēdienu gatavošanas metožu daudzveidība liecina par tās iedzīvotāju izdomu un radošumu. Kā arī gardie un daudzveidīgie ēdieni, ko viņi gatavo, ir apliecinājums viņu aizrautībai ar ēdienu.

Turpinājumā aplūkosim populārākās ēdienu gatavošanas metodes, kas tiek izmantotas Āzijas virtuvē.

  • Cepšana – maisot

Cepšana maisot, ietver sastāvdaļu gatavošanu ūdenī wok pannā uz liela karstuma. Wok ir vārīšanas panna, kas veidota kā bļoda ar rokturiem. Šāda pannas forma ļauj karstumam vienmērīgi sadalīties apakšā, savukārt dziļākie sāni atvieglo sastāvdaļu maisīšanu.

Šai gatavošanas metodei nepieciešams neliels daudzums eļļas. Arī gatavošanas laiks ir salīdzinoši ātrs. Daži populārākie ēdieni šīs gatavošanas metodes piemēri ir pad-thai un cepti rīsi.

  • Fritēšana
ēdiena fritēšana

Fritēšana nozīmē ēdiena cepšana ļoti karstā eļļā. Tas nodrošina zeltaini brūnu virsmu un kraukšķīgu konsistenci. Pavāri bieži ēdienu fritē, izmantojot wok pannu. Ar to ir viegli manevrēt, lai ēdiens tiktu pārvietots un pakļauts svaigas karstas eļļas iedarbībai.

Fritēšanas ēdienos ietilpst – ķīniešu pavasara rullīši, krekeri un vontoni. Ir arī fritēti deserta ēdieni, piemēram, banānu fritītes un sezama bumbiņas.

  • Grilēšana

Grilēšana ietver ēdiena gatavošanu virs vai zem karstuma avota. Viens no izplatītākajiem piemēriem ir grilēšana virs kokogļu uguns grilla. Tiešā karstuma ietekmē ēdiens apcepas, tādējādi piešķirot unikālu garšu un patīkamu tekstūru. 

Dažās Āzijas valstīs pirms grilēšanas ēdienu ietin lapās vai alumīnija folijā. Daži Āzijas ēdienu piemēri, kuros izmanto šo gatavošanas metodi, ir satay no Malaizijas, yakitori no Japānas un uz pannas grilēta cūkgaļas vēdera daļa no Filipīnām.

  • Sautēšana

Gatavošana sautējot ir lēna ēdienu gatavošanas metode, kas ietver ēdiena apcepšanu augstā temperatūrā. Šādu ēdienu gatavo nelielā šķidruma daudzumā, slēgtā traukā. Šī gatavošanas metode ir ideāli piemērota cietu gaļas gabalu uzlabošanai un mīkstināšanai. Populāri ķīniešu gaumē gatavoti ēdieni ir sautēti rāceņi, cūkgaļas vēders un ribiņas.

  • Tvaicēšana
āzijas virtuves ēdienu gatavošanas metodes

Gatavošana tvaicējot uzsilda un pagatavo ēdienu, izmantojot karstos tvaikus no vāroša vai verdoša ūdens. Atšķirībā no citām gatavošanas metodēm ēdiens nesaskaras ar ūdeni. To ievieto tvaicētāja grozā, kas pacelts virs vāroša vai verdoša ūdens katla.

Tvaikā pagatavots ēdiens ir mīksts. Āzijas virtuvē, tvaicējot ēdienu to visbiežāk pārklāj ar bambusa vai banānu lapām. Populāri Āzijas ēdieni, ko gatavo tvaicējot, ir dārzeņi, dim sum un pelmeņi.

Āzijas virtuves pasaule ir daudzveidīga. Lai gan katrā valstī ēdieni tiek gatavoti atšķirīgi, tām ir līdzīgas gatavošanas metodes. Un šis bija tikai mazs ieskats populārākajās Āzijas virtuves ēdienu gatavošanas metodēs.

Iesakties arī citos, mūsu bloga interesantajos un reizē noderīgajos rakstos kā – atpūta pilī palīdzēs sajusties karaliski vai ko simbolizē uzvalka krāsa?